Bijdehandjes beweren dat je de plaatsnaam Doodstil moet uitspreken als Doods-til. Het dorpje ligt, net als Kantens, aan het Boterdiep, maar de begraafplaats ligt aan de andere kant van het water, in Zandeweer. Er moest een brug komen om de teraardebestellingen te vergemakkelijken, een dodenbrug dus.
Nou, iedereen die maar een halve minuut in Doodstil is geweest, weet wel beter en houdt het op Dood-stil. Nog aannemelijker wordt dat als je het verhaal van Okke Kluun en zijn arme kostvrouw, Marijke Arents Teisman, kent. Okke Kluun zou in 1837, hij was toen 22, al zijn geld hebben verspeeld bij het kaartspel in Uithuizen. Terug in het huis bij de Oudetil eiste hij met zijn dronken kop geld van zijn hospita, zij weigerde, waarop hij haar de hersens insloeg met een turfbijl.
Op 12 april 1838 werd Okke Kluun op de Grote Markt in Groningen opgehangen, een gebeurtenis waarvan de sporen nog lang aanwezig zijn gebleven in het Groninger taalgebruik, misschien wel omdat hij de laatste was die ter dood werd veroordeeld in de provincie. Je hoort het nu niemand meer zeggen, maar vroeger als iemand zijn straf had ontlopen hoorde je het knauwen: "Doar bist beder ofkomm'n den Okke Kluun, want dei mos hang'n totdat hij doodstil was".
bron: Geschiedenis van de gemeente Kantens van Geert de Boer
Geen opmerkingen:
Een reactie posten