dinsdag, juli 20, 2004

Kantens, slotaflevering

Nog één nacht en dan zit mijn opwekkende verblijf in dit opwekkende durp erup.
Voor mij is Kantens al heel wat meer geworden dan een molen en een kerk met wereldberoemd orgel. Kantens is ook het morsige café de Posthoorn waar ik nog nooit iemand heb zien zitten, de caravan in de Kerkstraat waar stoere jongeren de hele avond plaatjes van Normaal draaien, de twee verweesde fabriekspijpen langs de weg naar Doodstil, de ongelukkige man die aan de kant van het Boterdiep in het riet aan het poepen was...
Nee, heel vrolijk word je hier niet. Op zijn best word je, geholpen door de pastelkleurige luchten aan weerszijden van het schelpenpad naar Middelstum, op sommige avonden misschien overvallen door een zoete melancholie of een serene vastbeslotenheid nu echt iets fatsoenlijks te doen met je leven. Dat is ook wat natuurlijk.
Begin- en eindpunt van de avondwandeling was altijd de nieuwe brug over het Boterdiep. Als je bij de brug bent kan je de schandpaal met twee kleine polsgaten en één groot nekgat niet ontgaan. Vierendelen, radbraken, kielhalen, dat kennen we wel, maar bij de verschrikkingen van de schandpaal had ik nooit eerder stilgestaan. Je hoeft maar één hand door zo'n polsgat te steken en je krijgt het al benauwd.

Maar goed, denk je dan, hoe deprimerend dit er ook bijstaat, 't is iets van vroeger, daar kunnen die Kantenaren nu niks meer aan doen. Tot je zo'n berichtje leest op het internet:
Een aantal jaren geleden heeft de Vereniging Dorpsbelangen Kantens een stimuleringsprijs van de Vereniging Kleine Dorpen Groningen gewonnen. Vervolgens is er een enquête gehouden onder de inwoners van het dorp over besteding van het gewonnen geld. Hieruit kwam naar voren dat de inwoners graag weer een schandpaal in het dorp wilden. Vroeger stond bij het Boterdiep in Kantens ook een schandpaal. Eind 2000 heeft de dorpsbelangenvereniging het verzoek aan de gemeente Eemsmond gedaan om een terrein beschikbaar te stellen voor het plaatsen van een schandpaal. In overleg is besloten om de schandpaal bij de brug te plaatsen.

Verder zoeken bracht me ook nog bij dit forum over Kantens en zijn mores.
Het wordt hoog tijd om definitief terug te keren naar de beschaafde wereld.


1 opmerking:

Anoniem zei

Dat menneke lijkt verdacht veel op Arie, van Sylvester! Gaan ze in Kantens die paal ook weer in gebruik nemen ? Rare lui, die Grunningers!