zaterdag, juli 09, 2011

Artiste

Een vraag die mij minstens één keer per week wordt gesteld is de volgende: hoe is het met Coco?

Het doet me deugd te kunnen melden dat ze nog leeft en ook nog steeds in ons pronkjuweel, Groningen stad. Trouwe lezers herinneren zich misschien dat ze ooit een baan heeft aangenomen bij een IT-bedrijf. Ze zou, in een duur, maatgesneden pak. gaan softwaretesten voor een brede waaier van klanten, zowel overheidsbedrijven als banken. De wereld hield zijn adem in. Nu, bijna vijf jaar later is ze nog steeds in dienst van dit IT-bedrijf!

Een prestatie van formaat. Misschien niet voor gewone mensen, maar wel voor een rebelse, levendige geest als Coco. Ze maakt promotie op promotie en als ik het me goed herinner heeft ze het al geschopt tot functioneel beheerder. Dit ingewikkelde werk doet ze op haar sloffen. Misschien, hoor je de mensen om haar heen denken, misschien hebben we wel te maken met een genie.

Dit succes is, zoals we konden verwachten, Coco nauwelijks naar het hoofd gestegen. Haar mooie pak ligt nu in een knoedel in de kast en ze komt naar haar werk in spijkerbroek, gympen en T-shirt, zoals ze ook naar school ging en naar college, en zoals ze vermoedelijk ook zal rondrijden in het bejaardenhuis.

Afgelopen woensdag hadden wij afgesproken samen te eten. Coco was goedgeluimd, ze was juist een week in Spanje geweest en had nog een paar dagen vrij tot ze weer aan de slag moest. De vrijheid en de andere omgeving hadden haar goed gedaan, bovenal was ze opgeveerd door een bezoek aan het Guggenheimmuseum in Bilbao.

‘Een schiterend museum, Bonny, allemaal moderne kunst zoals we toen in Keulen hebben gezien. Ik voelde me zo goed toen ik daar rondliep, en al zou ik al die dingen nooit zelf kunnen maken, toch wist ik opeens één ding heel zeker: ik ben een artiest.’

Maar natuurlijk! dacht ik, dat verklaart alles: Coco is een artiest. Ze sprak het bijna op zijn Frans uit, met een kortere i dan gebruikelijk. Geen wetenschapper, geen docent, geen IT’er, geen nietsnut. Dit zou wel eens een sleutelmoment kunnen zijn in Coco’s bestaan.

Geen opmerkingen: