zondag, februari 26, 2006

Een op de zeven

We hadden een uitwedstrijd in Appingedam, tegen de Pelikanen. We zaten met haar vijven in de auto en hebben nauwelijks grappen gemaakt over preventief ruimen, inenten en ophokken.
We hadden wel wat anders aan ons hoofd. Minerva had de Trouw mee. Waarom er mensen zijn (niet christenen nog wel) die die krant lezen is mij een raadsel, maar het kwam nu wel goed uit dat we hem bij ons hadden. Hoefden we ons niet met humor bezig te houden. De Trouw had een onderzoek gedaan (of publiceerde de uitkomst van een onderzoek dat ze niet zelf hadden gedaan) naar de kindvriendelijkheid van Nederlandse gemeentes.
Het kwam er op neer dat het overal in Nederland goed toeven is voor kinderen, behalve in de achterbuurten (achterstandswijken) van Rotterdam, en in Groningse en Friese dorpen. Het allerslechtste ben je als kind af in Oost-Groningen. De score van Appingedam hebben we niet opgezocht, ons oog viel op Bellingwedde.



Ja, kijk maar even goed. Dit is het kerkhof van Bellingwolde, dat ligt in de gemeente Bellingwedde. Bellingwedde heeft een kindersterftepercentage van 13,9%. Ik kon het ook haast niet geloven. Maar het stond in de Trouw.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Waarschijnlijk wonen er maar 7 kinderen? En een beetje dood gaan kan niet. Het is dood of niet, maar niks er tussenin. Dus 13,9 procent of 0. Dat maakt het niet minder erg, natuurlijk. Ik ben de cijfers overigens niet nagegaan. Ik heb geen SPSS op mijn laptop.

Bonny zei

Bedankt voor de optimistische inbreng. Wij hadden dezelfde gedachtegang, maar bij precies 1 op 7 zou het percentage 14,nogwat zijn geweest (kun je al uitrekenen op je mobiele telefoon).
Er was overigens nog een gemeente met een kindersterftepercentage van 44! Ook ergens in Groningen natuurlijk.